STK BAŞKANLARINDAN ANKARA ÇIKARMASI

Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök, Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası yeni yönetimi ve Tarım Platformu, birlik başkanları ile kooperatif başkanları Ankara\'ya çıkarma yaptı. İlk olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile görüşen heyet büyük sanayi kuruluşlarının üretici üzerinde kurduğu baskı ile ilgili sorunlarını bizzat iletti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi\'ye brifing veren Aksaray Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök borsa olarak 2013 yılından 2018 yılına kadar olan çalışmaları ve yapacağı projeleri anlattı.

Ardından Birlik Başkanları tarımda yaşadıkları sorunları Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkçi ile paylaştı. Özellikle son aylarda yaşanan gübredeki fiyat artışından yakınan Birlik Başkanları bazı ulusal firmaların üreticiyi  zor duruma düşürecek çalışmalar yaptığını belirterek, üreticiden süt alan sanayici firmaların yemi kendilerinden alması konusunda üreticiye baskı yaptığını, yemde son zamanlarda üst üste gelen zamların üreticinin belini büktüğünü bu konuda özellikle Tarım Bakanlığı\'nın acilen devreye girmesi gerektiğini anlattı.

“Üretici Zor Durumda”

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, Bakan Tüfenkçi\'ye hitaben yaptığı konuşmada üreticinin düştüğü bu zor durumdan sanayi tipi üreticilerin çıkar sağladığını, buna da bazı birliklerin ve kooperatiflerin çanak tuttuğunu vurgulayarak Bakan Tüfenkçi\'den ve Tarım Bakanlığı\'ndan yem satış konusunda devreye girmesi gerektiğinin altını çizdi. Başkan Kayan Tarım Kredi Kooperatiflerinin üreticinin haklarını savunması gerekirken, satılan yerlerin piyasadan daha yüksek fiyata çiftçiye satıldığı konusunda Bakan Tüfenkçi\'yi bilgilendirdi.

“GDO\'LU Yemi Durdurduk Fiyat Arttı”

Bakan Tüfenkçi de Aksaray\'dan gelen STK başkanları, Birlik Başkanları ve Tarım Platformu\'na hitaben yaptığı açıklamada kendisine iletilen serzenişlerin sonuna kadar haklı olduğunu belirterek özellikle gümrüklerde bekleyen GDO\'lu yemlerin ülkemize giriş yapmasına engel olduklarını, bu yüzden yem fiyatlarının arttığına dikkat çekti. Yerel üreticinin kendi yemini, kendinin üretmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan Tüfenkçi, en kısa sürede Tarım Kredi Kooperatiflerinin üretici üzerinde baskı kuran diğer sanayi tipi üreticilerinin üzerine de itina ile gidileceğinin altını çizdi.

“Ulusal Süt Konseyi Kurulmalı”

Ayrıca Ulusal Süt Konseyi\'nin kurulması gerektiğini de ifade eden Bakan Tüfenkçi diğer yem ve tarım ürünlerindeki kontrol mekanizması gibi süt ve yem üzerinde de kontrol mekanizması kurulması konusunda da çalışmalar yapacaklarını belirtti. Görüşmenin ardından Gümrük ve Ticaret Bakanı Müsteşarlığı, Aksaray Heyeti onuruna bir öğle yemeği düzenledi.

STK başkanlarından oluşan heyeti öğleden sonraki programda Beştepe\'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan\'ın bizzat teşrif ettiği “Proje bazlı yatırım teşvik sistemi, teşvik belgeleri takdim törenine katıldı. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan\'ı dinleyen heyet takdim töreninin ardından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği\'nin düzenlediği ülke çapında 364 oda ve borsanın yeni ve eski başkanları ile yönetimlerinin katıldığı yemekte bir araya geldi. Oda başkanları ve borsa başkanları ile sıcak temasta bulundu.

Etiketler